Inkomen & Geld

Je kunt niet zonder geld in onze maatschappij. Je hebt het nodig om te kunnen leven. Hoe kom jij aan je geld? Heb je een baan, krijg je studiefinanciering? En hoe doe je belastingaangifte?

En welke regelingen zijn er in Nieuwkoop voor mensen met een laag inkomen? Hier vind je alle informatie over het onderwerp geld.

Inkomen

Misschien heb jij een (bij)baan en verdien je een salaris? Misschien krijg je studiefinanciering of een uitkering? Het geld dat je ontvangt, is je inkomen. Hiervan moet je van alles betalen. Het is verstandig om bij te houden hoeveel er binnenkomt en wat je uitgeeft, zodat je niet in de problemen komt en bijvoorbeeld rekeningen niet kunt betalen.

Belastingteruggave

Over je inkomen betaal je belasting. Van je salaris gaat een deel rechtstreeks naar de belasting. Als je niet zoveel verdient hebt in een jaar, dan kun je door belastingaangifte te doen soms een deel weer terugvragen. Kijk belastingdienst.nl hoe dat werkt.

Toeslagen

Ben je 18 jaar of ouder en heb je een laag inkomen? Dan heb je misschien wel recht op een (of meer) toeslag(en) van de Belastingdienst. Toeslagen zijn altijd op basis van je inkomen. Als je inkomen stijgt, dalen de toeslagen. Het is dus belangrijk om dit soort veranderingen altijd tijdig aan de Belastingdienst door te geven.

Er zijn verschillende toeslagen:

  • Zorgtoeslag, waarvan je je zorgverzekering kunt betalen.
  • Huurtoeslag, waarmee je (een deel van) je huur kunt betalen.
  • Kinderopvangtoeslag, om de kinderopvang van te betalen.
  • Voor allerlei toeslagen check ook de website van de belastingdienst.
  • Wil je weten hoeveel toeslag je krijgt? Maak dan een proefberekening op  https://berekenuwrecht.nibud.nl/
  • Wil je een toeslag aanvragen of wijzigen? Dat kan op de pagina van jouw belastingdienst. Met je DigiD!

Slim omgaan met geld

Het is natuurlijk verleidelijk om je geld uit te geven aan leuke dingen, de nieuwste smartphone, mooie sneakers, uitgaan met vrienden. Maar je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Hoe zorg je nou dat je dat allemaal kunt doen, maar zonder dat je “aan het einde van je geld nog een stukje maand overhoudt”?

Hier wat tips:

  • Houd je inkomsten en uitgaven goed bij (zie ook administratie bijhouden).
  • Bewaar al je financiële informatie bij elkaar in een map (op papier of digitaal)
  • Betaal altijd je vaste lasten eerst, het is slim om dit via automatische incasso te doen.
  • Leen liever geen geld!
  • Als je toch rekeningen niet kunt betalen, probeer dat dan meteen te regelen. Wacht geen betalingsherinnering of aanmaning af, maar bel gelijk met de instantie of je iets kunt regelen.
  • Probeer niet rood te staan!
  • Neem geen telefoon-abonnement, maar gebruik een prepaid!
  • Zoek uit of er regelingen zijn waar jij voor in aanmerking komt.
  • Probeer ook te sparen.
  • Kies voor aanbiedingen en gebruik kortingspassen. Aanbiedingen vind je in folders, in winkels en digitaal via apps en websites. Voor korting kun je gebruikmaken van een CJP-Pas.
  • Kies voor goedkopere (huis)merken en tweedehands spullen; laat de (dure) merken even links liggen. Duur is niet altijd beter.

Op deze websites vind je slimme bespaartips:

Hulp & Ondersteuning

Misschien kom je uit een gezin met een minimum inkomen en kunnen jullie wel wat ondersteuning gebruiken. Of lukt het je toch niet om er zelf goed uit te komen. Dat is niet iets om je voor te schamen, dat kan iedereen overkomen. De gemeente wil mensen die het financieel lastig hebben, ondersteunen. Daarvoor zijn allerlei regelingen.

Jeugdsport- en cultuurfonds

Wil jij graag sporten of bijvoorbeeld op muziekles, maar kunnen je ouders dat niet betalen? Kinderen van 4 tot en met 17 jaar die in Nieuwkoop wonen, kunnen gebruik maken van het jeugdsport- en cultuurfonds. Hoe dat werkt, lees je op https://jeugdfondssportencultuur.nl/fondsen/zuid-holland/

Stichting Leergeld

Ben jij nog geen 18 jaar en heb je een fiets, een laptop of schoolspullen nodig? Of is er bij jou thuis te weinig geld om het schoolreisje of een dagje uit te betalen? In de gemeente Nieuwkoop biedt Leergeld gezinnen met weinig financiële middelen verschillende voorzieningen aan. Meer info vind je op Stichting Leergeld.

Nationaal fonds Kinderhulp

Kinderhulp helpt kinderen én jongeren tot 21 jaar die in ons land in armoede opgroeien. Kinderhulp helpt hen door simpele dingen zoals zwemlessen, een dagje uit, een fiets, opleiding, leesboek of een laptop mogelijk te maken. Omdat ook zij moeten kunnen meedoen en een mooie toekomst verdienen! Lees op www.kinderhulp.nl meer over hoe de aanvraag werkt.

Voor sommige van bovenstaande fondsen heb je een intermediair (professional) nodig die de aanvraag voor jou kan doen. Ken je zelf geen intermediair? Neem dan contact op met iemand bij het CJG.

Schulden

Heb je toch schulden gemaakt en kun je daar hulp bij gebruiken? Kijk dan eens op de website van Helpdesk geldzaken of doe de geldfit-test op https://geldfit.nl/test/ (voor jongeren die zelfstandig wonen).

Administratie bijhouden

Niemand vindt het echt leuk om dit klusje te doen. Maar het is wel goed om een goede administratie bij te houden. En als je eenmaal een goed systeem hebt, is het een makkie!

Veel belangrijke informatie, zoals van de gemeente, de belasting, DUO, de bank, je verzekeringen, ontvang je per post of online. Vaak hebben instanties ook een plek waar je kunt inloggen om je post te zien. Op www.mijnoverheid.nl heb je een eigen postvak voor alle digitale berichten die je van de overheid hebt gekregen. Inloggen doe je met je DigiD. Je krijgt er berichten van bijvoorbeeld de Belastingdienst, het UWV, het RDW en het CJIB. Soms ontvang je deze berichten ook nog via de post in je brievenbus, maar dat gebeurt steeds minder. Ook kun je de inbox als app op je telefoon zetten.

Het is goed om binnengekomen post direct te lezen en te verwerken. Bedenk daar een goed systeem voor en zorg ervoor dat je niet achter loopt met het verwerken.

Stel het lezen van je post en berichten nooit uit, want dan is de kans groot dat je het vergeet, vooral met digitale berichten. Betalingen doe je ook zo snel mogelijk, liefst direct (of beter nog via automatische incasso). Let goed op wanneer je echt MOET betalen. Bewaar belangrijke post altijd goed voor als je deze nog nodig hebt. Stukken van de Belastingdienst, contracten en jaaropgaven van je werk moet je bijvoorbeeld bewaren. Bedenk een goed systeem om alles op te bergen. Gebruik bijvoorbeeld een map met tabbladen en sorteer alles op thema's als werk, huis, verzekering, school enzovoorts. Dat kan dus ook digitaal!

Kun je hulp gebruiken bij je administratie, neem dan eens contact op met het de jongerenwerkers van Jong in Nieuwkoop. Check voor meer info het onderwerp Hulp&Ondersteuning.