Er zijn heel veel dingen waar je verslaafd aan kunt raken: van alcohol, drugs en roken tot sporten, eten, gamen, seks en avontuur.

Waarom kun je verslaafd raken?

  • Sommige mensen gebruiken alcohol of drugs om hun problemen te vergeten en weten na lange tijd gebruiken dan niet meer hoe ze zonder alcohol of drugs met hun problemen om kunnen gaan.
  • Het gebruik van alcohol of drugs kan ook een gewoonte worden. Zonder dat je er bij nadenkt, ga je steeds vaker gebruiken. Zo kun je verslaafd worden zonder dat je het goed in de gaten hebt.
  • Alcohol en drugs hebben direct invloed op je hersenen. Zo zorgen ze bijvoorbeeld voor de aanmaak van meer dopamine. Dopamine is een stof die zorgt dat we ons tevreden voelen. Drugsgebruikers willen dit fijne gevoel vaker hebben en gaan dus steeds vaker gebruiken. En meer, omdat de hersenen op den duur minder gevoelig worden en meer drugs 'nodig hebben' om het fijne gevoel te krijgen.
  • Je loopt meer kans om verslaafd te raken wanneer een van je ouders of allebei je ouders verslaafd zijn. Ook wanneer je jong begint met alcohol of drugs loop je een grotere kans op verslaving en als je bepaalde psychische klachten hebt.

Wanneer ben je verslaafd?

  • Het houdt je de hele dag bezig; je kunt bijna nergens anders aan denken.
  • Als je niet kunt gebruiken voel je je erg rot.
  • Je kunt niet minderen of stoppen terwijl je dat wilt.
  • Het contact met vrienden en familie wordt steeds minder. Of je gaat alleen nog maar om met die mensen die ook alcohol of drugs gebruiken.
  • Je gaat situaties waarin je niet kunt gebruiken vermijden.
  • Je bent lichamelijk verslaafd als je ziek wordt wanneer je niet gebruikt. Een mooie video over verslaving vind je hier.

Denk je dat een verslaving hebt?

Kun je alleen aan je verslaving denken? Heb je het gevoel dat je niet meer zonder kunt? Word je depressief, rusteloos of ziek als je niet gebruikt? Je kunt dan het beste een afspraak maken met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar de juiste hulp.

Praten over je verslaving

Het is belangrijk om eerst aan jezelf toe te geven dat je een probleem hebt. Misschien schaam je je, omdat je zo afhankelijk bent geworden van alcohol, drugs of gamen. Dat is helemaal niet gek. Maar hulp zoeken is ook niet gek, dat is juist heel goed! Wees trots op jezelf als je zover bent. Probeer over je verslaving te praten met iemand die je vertrouwt, zoals vrienden, je ouders of bijvoorbeeld je mentor. Dat is in het begin eng, maar het kan een hele opluchting zijn. Misschien krijg je wel steun en kun je iets aan het probleem gaan doen.

Durf je nog niet met je vrienden of ouders te praten? Dan kun je altijd bellen of chatten met bijvoorbeeld iemand van de Alcohol- of Drugs Infolijn: 0900-1995 (€0,10 p.m). Ook in de chat op JouwGGD.nl kun je je verhaal kwijt en om advies vragen.

Wat is een verslaving?

Een biertje drinken, een gokje wagen of een keer een blowtje. Dat hoeft toch geen probleem te zijn? Maar ga je er na een paar keer proberen mee door? Als je verslaafd raakt heb je wel een probleem.

Waar ligt de grens?

Er bestaat geen middel waar je na één keer gebruiken verslaafd aan bent. Gelukkig niet. Als je doorgaat met gebruiken hoeft dat ook nog geen probleem te zijn. Het gevaar zit ‘m in ‘te veel' en ‘te vaak'. Hoe zit dat?

Als het erger en erger wordt en je niet meer zonder kunt, ben je verslaafd. Probleemgebruik en verslaving komen veel voor. Zo drinkt bijvoorbeeld 1 op de 10 volwassen Nederlanders te veel alcohol. Daardoor krijgen ze lichamelijke en geestelijke problemen. Geld raakt te snel op en je krijgt thuis problemen. Werk of school lopen mis. Je ziet dat misschien in je eigen omgeving?

Eenmaal verslaafd is het heel erg moeilijk om er weer vanaf te komen. Het kan een leven lang een strijd blijven. Toch kun je met steun van mensen die je begrijpen, vaak de regie terugkrijgen over je leven. Praat, mail of chat hier eens over. 

Hoe voorkom je verslaving?

We raden je aan om niet voor je 18e te beginnen met het gebruik van verslavende middelen. Ben je bezorgd om iemand die gebruikt om de verkeerde redenen, zoals verdriet, verveling of angst? In die gevallen is het goed professionele hulp zoeken.