Werk
Welk werk mag ik doen?
Als jongere kun je natuurlijk je eigen geld gaan verdienen. Daar zitten alleen wel regels aan vast en die zijn per leeftijd vastgesteld. Kijk bij de leeftijd voor meer info.
Solliciteren en goed C.V
Als je graag ergens wilt werken, is het meestal nodig om te solliciteren. Dat kan een sollicitatie zijn op een vacature, maar ook een open sollicitatie. Zo’n sollicitatie bestaat bijna altijd uit drie dingen: een brief, een curriculum vitae (cv) en een sollicitatiegesprek.
Sollicitatiebrief
In de sollicitatiebrief schrijf je:
- De baan waar je op solliciteert of je geeft aan dat je een open sollicitatie stuurt (opening),
- Waarom je deze baan graag zou willen (motivatie),
- Waarom jij zo geschikt bent voor deze baan (jezelf verkopen) en
- Dat je graag een gesprek zou willen om je brief toe te lichten (afsluiting).
Curriculum vitae (cv)
Bij een sollicitatiebrief hoort altijd een curriculum vitae (cv). Een cv stuur je met je brief en hierin zet je wie je bent, welke opleidingen je gedaan hebt en welke baantjes je al hebt gedaan. Maak eens een creatieve cv om op te vallen. Kijk eens op www.jobseeker.com/app voor inspiratie.
Heb je nog vragen of kun je nog hulp gebruiken bij het solliciteren of het schrijven van je CV? Neem dan contact op met het jeugdwerk via jong@nieuwkoop.nl.
Rechten voor jongeren met een (bij)baan
Natuurlijk zijn er plichten, maar ook zeker rechten voor jongeren met een (bij)baan. Dit zijn de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.
Nuluren of tijdelijk contract
Er zijn veel jongeren met een nulurencontract? Dat is prettig voor je baas, maar ook voor jou, omdat je vaak werkt naast andere dingen zoals school. Als je werkgever vraagt of je komt werken, krijg je minstens drie uur betaald, ook als je minder dan drie uur werkt!
Minimum jeugdloon
Voor alle jongeren vanaf 15 jaar is er een wettelijke vastgesteld minimum jeugdloon, ook als je een nulurencontract hebt. Het minimale uurloon dat je verdient kan ieder half jaar veranderen. Klik hier voor meer info over het minimumloon. Naast het minumum uurloon heb je ook rechten en plichten als bijvoorbeeld een proeftijd, vakantiegeld, vakantiedagen en het loonstrookje. De afspraken die je hierover met je baas maakt, moeten in je contract staan.
Proeftijd
De proeftijd is bedoeld om te kijken of het werk je bevalt, maar ook of jij geschikt bent. In de proeftijd kan een werkgever je direct ontslaan en kun jij per direct ontslag nemen. Een proeftijd mag alleen bij een contract van minimaal zes maanden. De proeftijd voor contracten van zes maanden tot twee jaar is maximaal één maand.
Contractverlenging
Sinds 1 januari 2020 gaat een tijdelijk contract automatisch over in een vast contract als een werknemer meer dan 3 opvolgende tijdelijke contracten heeft gekregen. Of als een werknemer langer dan 3 jaar meerdere tijdelijke contracten bij zijn werkgever heeft gehad. Tenzij er in de cao andere regels staan.
Voor 1 januari 2020 was het nog mogelijk om 3 tijdelijke contracten in 2 jaar aan te gaan, vanaf 2020 is dit 3 contracten in 3 jaar geworden. Dit betekent dat een werkgever een werknemer langer in tijdelijke dienst kan houden
Werkgevers kunnen personeel met tijdelijke contracten na een pauze van 3 maanden (was 6) weer inhuren.
Aanzegtermijn
Heb je een contract van zes maanden of meer, dan is je werkgever verplicht om een maand aanzegtermijn te hanteren. Dat betekent dat hij je uiterlijk een maand van te voren schriftelijk moet aangeven of hij je contract verlengt of niet. Zet deze datum in je agenda, zodat je weet wanneer je werkgever jou uiterlijk moet informeren. Als jouw werkgever zich niet aan deze datum houdt, dan moet hij jou een boete betalen. De hoogte van de boete is naar rato, dat betekend drie weken te laat is drie weken salaris, tot maximaal een maandsalaris. Je moet wel zelf binnen twee maanden na afloop van je contract aanzeggen.
Oneens met je werkgever
Soms ontstaan er problemen met je werkgever. Je kunt ruzie krijgen met je baas. Probeer altijd eerst met je werkgever te praten en eruit te komen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook eens aan vrienden of aan je ouders vragen hoe zij het zouden aanpakken. Kom je er toch niet samen uit? Dan heb je verschillende mogelijkheden om een conflict op te lossen. Neem bijvoorbeeld contact op met de vakbond, sociaal raadslieden of de vrijwilligers van sociaal verhaal. https://www.sociaalverhaal.com/contact/. Zij kunnen je adviseren. Soms is het echt niet meer op te lossen en kun je beter ander werk zoeken.
Discriminatie en seksuele intimidatie
Discriminatie en seksuele intimidatie zijn altijd verboden. Heb je hier op je werk mee te maken (gehad)? Bij discriminatie kun je terecht bij het college voor de rechten van de mens. Voor seksuele intimidatie kun je aangifte doen bij de politie.
Sociale media en je werk
Weet jij eigenlijk of je nou wel of geen berichten over het bedrijf waar je werkt mag posten op sociale media? Natuurlijk is het bedrijf niet blij als je negatieve berichten plaatst en loop je kans ontslagen te worden. Vraag het eens na bij je werkgever wat de afspraken zijn. Ook als je een positief bericht wilt plaatsen.
Zwartwerken
Het klinkt natuurlijk goed: werken zonder belasting te betalen en je loon cash ontvangen. Maar dat is natuurlijk niet heel handig. Ten eerste is zwartwerken gewoon verboden. Je loopt dus een groot risico. Je krijgt een hoge geldboete als de belastingdienst erachter komt. Verder krijg je geen vakantiegeld en als je ziek bent, krijg je ook geen loon doorbetaald. En als een ongeluk krijgt op je werk ben je niet verzekerd en dat kan veel gevolgen hebben. Zwartwerken is dus gewoon geen slimme zet!
Combinatiekorting
Hebben jullie een kindje? Dan krijgen jullie als je werkt een combinatiekorting. De combinatiekorting vul je in bij de inkomstenbelasting na afloop van het jaar. Meer informatie erover vind je op de website van de belastingdienst.