Wonen

Jij woont in de gemeente Nieuwkoop. In Nieuwkoop zelf of in een van de andere mooie kernen. Nieuwkoop is een fijne en groene gemeente. Misschien wil je hier in de toekomst ook wel blijven wonen? Je hebt hier je vrienden, zit bij een sportvereniging en hebt hier een bijbaantje. Woningen voor jongeren en starters zijn helaas schaars in gemeente. Toch zijn er wel mogelijkheden!

Maar hoe vind je nu een kamer of huurhuis?

Als je studeert kun je een kamer of woning vinden via DuwoKamernet of Studentenwoningweb.

Of natuurlijk via een advertentie uit de krant. Geef anderen door dat je een kamer zoekt want de meeste kamers gaan via-via.

Een Sociale huurwoning vind je in (de regio) Nieuwkoop via Huren in Holland Rijnland. Check de website van Huren in Holland Rijnland voor meer informatie. Of schrijf je in bij Woningstichting Nieuwkoop op hun website: www.wst-nieuwkoop.nl. Het is verstandig om je meteen vanaf je 18e bij beide in te schrijven, omdat voor sociale huurwoningen de wachttijd lang is.

De laatste regels en voorwaarden over sociale huur vind je op de website van de rijksoverheid.  

Een particuliere huurwoning is ook een mogelijkheid, maar is duurder dan sociale huur. Particuliere huurwoningen kun je vinden via Woningnet, Funda, Rotsvast en Direct wonen. Ook is het aanbod op deze websites in de gemeente Nieuwkoop schaars. Wel vind je hier aanbod in bijvoorbeeld Alphen aan den Rijn en Gouda.

Een andere mogelijkheid om op jezelf te gaan is anti-kraak wonen. Dit is een tijdelijke bewoning, relatief goedkoop, maar je weet nooit hoe lang je ergens mag blijven wonen. Je mag vaak geen huisdieren hebben. Anti-kraak woningen vind je via Kamernet, Ad Hoc, VillexCamelot of Interveste.

Huurtoeslag

Woon je in een huurwoning? Misschien heb je recht op huurtoeslag. Dit is een bedrag dat je maandelijks ontvangt van de Belastingdienst. Met de huurtoeslag betaal je een deel van je huur. Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. De Belastingdienst kan ieder jaar de voorwaarden aanpassen.

Bekijk op de website van de rijksoverheid voor alle voorwaarden en bedragen en vraag hier ook je huurtoeslag aan.

Een huis kopen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je in staat bent een huis te kopen. Dat is tegenwoordig wel heel lastig als starter. De huizen zijn schaars en daardoor ook heel erg prijzig. Toch zijn er wel mogelijkheden. Je kunt, als je een vaste baan hebt, een hypotheek krijgen. Misschien kunnen je ouders je financieel helpen. Maar er zijn ook allerlei regelingen voor starters. Maar waar begin je en hoe ga je op zoek?

Een huis zoeken

Je kunt op www.funda.nl zelf op zoek gaan naar een geschikte koopwoning. Je kunt ook een aankoopmakelaar inschakelen. Makelaars weten vaak al eerder welke woningen in de verkoop komen voordat ze op Funda staan. Je kunt bij een aankoopmakelaar aangeven wat je wilt en dan gaan zo gericht zoeken. Op de website https://www.nieuwkoop.nl/nieuwkoop-bouwt vind je alle nieuwbouwprojecten van de gemeente Nieuwkoop. Je kunt je ook aanmelden voor de nieuwsbrief.

Hypotheek

Een lening voor het kopen van een huis heet een hypotheek. Je kunt je maximale lening laten berekenen door een hypotheekadviseur. Dan weet je voor welk bedrag je een huis kunt gaan zoeken. Er komt bij het kopen van een huis nog veel meer kijken, vooral financieel. Zorg dat je een goed advies krijgt. Praat hier ook eens over met mensen die al een huis hebben gekocht.

Als starter kun je kiezen uit twee hypotheekvormen: de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek.

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij de maandelijkse som van rente plus aflossing gelijk blijft gedurende de gehele looptijd. Op de einddatum is de gehele hypotheek afgelost.

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. Je lost je lineaire hypotheek dus gelijkmatig af. Het bedrag dat je aflost, hangt af van de hoogte van de hoofdsom en de looptijd van de hypotheek.

Als je een van deze hypotheekvormen kiest, dan heb je het voordeel van hypotheekrenteaftrek. Je kunt dan de hypotheekrente aftrekken van je inkomstenbelasting.

Starterslening

Als je inkomen nog niet voldoende is om een huis te kopen, kom je misschien wel in aanmerking voor een starterslening. Ook in de gemeente Nieuwkoop. Met de starterslening betaal je het verschil tussen jouw maximale hypotheekbedrag en de totale aankoopsom van de woning. Je sluit de lening af bij de gemeente. Deze regeling is te gebruiken tot er geen budget meer beschikbaar is. Op de website https://www.nieuwkoop.nl/starterslening lees je meer over de starterslening in Nieuwkoop.

Je kamer of woning inrichten?

Als je op jezelf gaat heb je meubels en andere inrichting nodig. Je kunt natuurlijk alles nieuw kopen, maar een kijkje nemen bij een kringloopwinkel is ook handig. Voor weinig geld kun je hier leuke spulletjes kopen. In Nieuwkoop kun je naar Kringloopwinkel Gebruikt Goed. In Ter Aar zit de Ter Aarse Kringloop.

Nog vragen over wonen?

Tom in de Buurt en het jongerenwerk staan altijd klaar om je verder te helpen. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. Je kunt ons mailen op jong@nieuwkoop.nl of app één van de jongerenwerkers. Of je kunt terecht bij onze inloop voor 13 t/m 23 jaar. Iedere woensdag van 19.00-21.00 uur in het Wijkpunt aan de Maarten Freeke Wije 2D in Nieuwkoop.

Jouw woonomgeving

Niet alleen het huis zelf, maar ook de omgeving waar je woont is belangrijk om fijn te wonen. En daar kun jij ook invloed op hebben. Op de website www.denkmee.nieuwkoop.nl kun je je mening geven over allerlei projecten die met jouw woonomgeving te maken hebben. Wil je je mening geven over iets dat niet op deze website staat? Neem dan contact op met het jongerenwerk via jong@nieuwkoop.nl. Wij kunnen dan zorgen dat jouw mening bij de juiste persoon terecht komt.