Zelf regelen: je zorgverzekering

Tot je achttiende verjaardag ben je via je ouders meeverzekerd tegen ziektekosten. Maar: zodra je achttien wordt, verandert er wat voor jouw zorgverzekering. Het maakt hierbij niet uit of je wel of niet thuis woont. Wat betekent dit voor jou? We leggen het voor je uit. 

Je vraagt zelf een zorgverzekering aan 

Ben je net achttien jaar geworden? Dan heb je vanaf je verjaardag één maand de tijd om zelf een zorgverzekering te kiezen. Je kunt dit doen bij iedere zorgverzekeraar in Nederland. In Nederland is iedereen verplicht om een basisverzekering te hebben. Daarbovenop kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen, zoals bijvoorbeeld een tandartsverzekering en bril- en lenzendekking.  

Je kunt ook besluiten om de zorgverzekering die je bij je ouders hebt te laten doorlopen. Je hoeft hiervoor niets te doen. Een nadeel hiervan is dat je mogelijk meer dan nodig betaalt. Dat geldt zeker als je ouders een aanvullende verzekering hebben. Ook voldoet de verzekering van jouw ouders mogelijk niet aan jouw zorgwensen. Het is dus belangrijk hierin een goede afweging te maken. 

Je moet zorgpremie betalen 

Je betaalt elke maand zorgpremie. Je start hiermee op de eerste dag van de maand volgend op de maand van je 18e verjaardag. Op dat moment gaat ook de zorgverzekering met terugwerkende kracht in. 

Je betaalt eigen risico 

Heb je zorgkosten gemaakt, dan betaal je tot een bedrag van 385 euro (in 2023) de rekening zelf. Dit noem je het eigen risico. Boven dat bedrag krijg je de kosten vergoed van je zorgverzekering. Voor huisartsenzorg en zaken die je aanvullende verzekering dekt, betaal je geen eigen risico. Dat betekent dus dat je die rekeningen nooit zelf hoeft te betalen.  

Het kan aantrekkelijk zijn om het eigen risico vrijwillig te verhogen met maximaal 500 euro. Je ontvangt dan korting op je maandelijkse premie, die kan oplopen tot meer dan 25 euro. Maar let op: als er onverwachts iets gebeurt waardoor je veel ziektekosten maakt, betaal je in één keer een hoog bedrag (tot 885 euro) aan eigen risico.  

Je tandartsdekking vervalt 

Zodra je achttien bent, worden tandartskosten niet meer vergoed via de basisverzekering. Maak je jaarlijks veel tandartskosten? Dan kan het financieel aantrekkelijker zijn om een tandartsverzekering af te sluiten. Weeg de totale kosten die je maakt bij de tandarts af tegen de maandelijkse premie die je gaat betalen bij je verzekeraar. 

Je kunt zorgtoeslag aanvragen 

Zodra je achttien bent, heb je meestal recht op zorgtoeslag. Dit is een financiële compensatie van de overheid, om je te helpen bij het betalen van je zorgpremie. Niet iedereen komt in aanmerking voor de zorgtoeslag. Je mag bijvoorbeeld niet te veel verdienen of een te hoog vermogen hebben. Via de website van de Belastingdienst kun je nagaan of je recht hebt op zorgtoeslag.  

Elk jaar kun je een nieuwe zorgverzekeraar kiezen 

Tussen 13 november en 31 december heb je de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Jaarlijks stappen bijna 1,2 miljoen mensen over. Dat komt doordat kortingen verdwijnen, premies stijgen en mensen op de kleintjes letten. Je hebt tot het einde van het jaar de tijd om voor een andere aanbieder te kiezen. Doe je dit niet, dan zit je nog een heel jaar vast aan je oude zorgverzekering. 

Kom je financieel in de problemen? 

Lukt het je niet om de maandelijkse zorgpremie te betalen? Of word je overvallen door een hoge rekening van het eigen risico? In zo’n situatie zit je gelukkig niet gelijk zonder zorgverzekering. Als je je zorgpremie niet op tijd betaalt, krijg je eerst een herinnering, die een aantal keer wordt herhaald. Je kunt dan ook een betalingsregeling afspreken. Gaat je verzekeraar niet akkoord met de betalingsregeling, of kun je niks missen? Dan is het slim om hulp te zoeken. Blijf niet rondlopen met geldzorgen. Je kunt de jongerenwerkers altijd vragen om met je mee te denken.